duminică, 4 aprilie 2010

Ne adaptam si mergem mai departe


Aseara, la toate colturile si mijlocurile de strada vedeai cate unul sau doi 'negustori' de ocazie. Ce vindeau? Nu aveau altceva decat lumanari. Cu ce ocazie? Pai nu vine Pastele? Nu se duce romanul la Inviere si ii trebuie o lumanare?
Asta e dovada perfecta ca romanul e perspicace si stie sa se adapteze. De Craciun si de Revelion vindem artificii, instalatii de beculete si mosi craciuni dansatori; de 1 Martie vindem martisoare si flori; de V'day (asa se zice mai nou) se vand inimioare de plus si tot felul de tampenii pentru indragostiti; iar de Paste se vand lumanari.
Romanii nu vor muri niciodata de foame. Scot bani din orice, pana si din piatra seaca. O taie bucati mai mici si o pun in sacii de faina ca sa traga la kg.

Si cum de Paste, la fel ca la Craciun, omul nostru se indoapa mai ceva ca animalul din cotet, ca deh a tinut si el post ultima saptamana si nu mai poate de dorul slanei si al cefei de porc (s-a scumpit mielul si este inlocuit cu carnea de porc- alimentul preferat), se umplu spitalele de 'sinistrati ai bucatariei' si medicii isi cumpara halate noi cu buzunare mai mari. Se adapteaza si ei, ce sa faca. Daca vedeti un doctor mai gras in perioada asta decat de obicei, ori s-a ingrasat cu adevarat (ceea ce e putin probabil), ori nu imi mai incap 'atentiile' in buzunare. Dar se obisnuiesc ei cu timpul la noile conditii de lucru.

Eu mi-as investi banii in medicamente pentru boli de stomac si de ficat. Sau, daca nu m-as pricepe la investitii, as cumpara de la farmacie cat mai multe medicamente gen Colebil sau Salutil si dupa ce s-ar epuiza stocurile din farmacii le-as vinde la un pret mult mai mare. Probabil multi s-au gandit deja inaintea mea la asta.

In final, va fac urarea pe care mi-a facut-o mie si colegilor mei un profesor si care mi se pare geniala: "Va doresc sanatate! Vreti si altceva? Faceti-va!"
Si inca ceva: Va urez sa mancati oua rosii numai pe dinafara. Cu totii stim ce naspa e sa treaca culoarea prin coaja oului si sa trebuiasca sa il sculptezi ca sa il poti manca.

5 comentarii:

  1. ok, si tu propui sa se vanda lumanari de 1 martie ca sa fim mai prudenti? sau sa se vanda martisoare de craciun. e normal sa fie asa, dupa cum vezi orice negustor batut in cap stie ca tre sa se adapteze cum zici tu, nu cumpara nimeni martisoare de 1 decembrie, nu cumpara nimeni lumanari de 1 martie, pentru ca sunt inutile si n-ai nevoie, si majoritatea suntem prea ocupati sau lenesi sa luam mai devreme. n-ai de ce sa te iei de oameni la faza asta sau sa fii ironic pentru ca ai fi ipocrit. ma indoiesc ca ti-ai lua lumanari pt Pasti de la craciun deci shush :D

    RăspundețiȘtergere
  2. nu la asta ma refeream :)) ce atac dur din partea ta :))
    am vrut sa spun ca s-a ajuns sa se vanda pana si lumanari. ce mai urmeaza? becuri ecologice de ziua pamantului?
    se exploateaza la maxim tot ce inseamna eveniment public, sarbatoare religioasa sau obiceiuri. atat am avut de spus.

    RăspundețiȘtergere
  3. hmmm...profu' ala era horodnic, nu?

    RăspundețiȘtergere

Dati cu parerea, ca nu doare!